Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Serval

Český názevServal
Latinský názevLeptailurus serval
TřídaSavci (Mammalia)
ŘádŠelmy (Carnivora)
ČeleďKočkovití (Felidae)
RozšířeníAfrika, jižně od Sahary
BiotopSavana s vysokou trávou v blízkosti vody
PotravaMalí savci, ptáci, plazi, ryby
Způsob životaŽije samotářsky
RozmnožováníSamice je březí 67 - 79 dní. Rodí 2 - 4 mláďata.

K lovu využívá svých velkých uších a to k přesné lokalizaci kořisti. Dlouhé nohy a mrštné tělo mu napomáhají k ulovení kořisti. Zmocňuje se jí skokem. Dokáže skočit až 4m do dálky a 2 - 3 m do výšky. Díky tomu dokáže ulovit ptáky při vzletu či přistávání. 

Mláďata rodí v norách po jiných savcích.

Fotografie