Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Enrichment

S enrichmentem se můžete setkat nejen v zoologické zahradě, ale můžete jej uplatnit i v chovu domácích mazlíčků. Nyní se však zaměříme jak vypadá takový enrichment v zoo.


Enrichment
2.2.2023 608x Poslání ZOO

Enrichment – (z franc. Enrichement = obohacení)

Znamená obohacení a zpestření života zvířat v lidské péči. Zpravidla jej provádí ošetřovatel. Jde o různé adekvátní hračky či jiné formy zábavy, které zvíře stimulují k nějaké prospěšné aktivitě, ať už fyzické či psychické.

Enrichment pomáhá vylepšit podmínky chovu zvířat v lidské péči tak, aby se co nejvíce podobaly přirozenému prostředí.

Zoologické zahrady jsou již v dnešní době na vysoké úrovni co se týče chovu zvířat, avšak přece jen nedokážou stoprocentně nahradit přírodu.

Zvířata tak v lidské péči nemusí putovat za potravou, zaobírat se jejím hledáním, nemusí tolik bránit teritoria nebo si dávat pozor na predátory.

Abychom toto přirozené chování mohli podpořit je tu právě enrichment. Nemusí to však být jen enrichment týkající se potravy, ale může to být enrichment zaměřený na smysly, nebo enviromentální enrichment (výbava výběhu či ubikace), či jen tak pro zábavu (různé hračky).

Potravní enrichment

Potrava se běžně v zoologických zahradách předkládá v různých miskách (plastové, nerezové, kameninové..) na určená místa z praktických důvodů- mimo přímé sluneční záření, mytí, dostupnost, zachování hygienických standardů krmného místa a přehled o zkonzumované potravě

Umístění krmného místa má také svá specifika dle druhu : např. ptáci- aby si do něj nekáleli (nedávat pod bidlo), zvířata skupinová- aby se měli možnost nasytit všichni .. aj.

Avšak pro zvířata je toto moc jednoduché (bez nějakého hledání). A právě pomocí potravy lze vytvořit pro zvířata zábavu (stimulaci)- např. poschovávání po výběhu či do krabic, aby ji musela hledat nebo nějak složitěji získat (zvlášť vhodné je to u šimpanzů, kteří dokáží používat nástroje a strategii).

Dále se tento enrichment může využít jako odměny při nácviku určitých pohybů, potřebných ke kontrole fyzického stavu ( např. medvěd aby dal tlapy na mříž a postavil se, zatímco líže odměnu.. ale také psychického stavu – ochotu spolupracovat oproti apatii atp.)

Samozřejmě je důležité dbát především na bezpečnost, možnosti zvířete a jeho stáří (zvířatům starším, popřípadě s artrozou nedáme jídlo vysoko na kmen, ale třeba pod kameny..)

Neméně důležité je znát nejen druh zvířete ale i konkrétního jedince – čím se živí, kolik toho sní, jaké je jeho normální chování apod.

Smyslový enrichment

Používá se u druhů, u kterých je nejvíce ze všech smyslů využíván čich ( např. pásovec). Hledání a poznávání nových pachů je jedna z jeho charakteristických vlastností – nebojí se. Jiné druhy by toto mohlo vystresovat.

Enviromentální enrichment

Týká se vybavenosti výběhů a ubikací. Základem je samozřejmě správné vybavení dle druhu a přirozeného způsobu života ( např. ptáci mají ve voliérách bidla, opice mají ve výbězích stromy a savanová zvířata mají prostorný výběh víceméně bez stromů).

 

Vybaveností navíc, která se musí občas vyměnit, ale jsou právě zpestřením, jsou např. pro primáty různé provazy, liány a hamaky ( houpací sítě- vytváří se z hasičských hadic – ty jsou pevné, odolné a netřepí se) adekvátní velikosti. Jiné druhy zvířat ocení různé průlezy (např. pro surikaty), schovky a houpačky.

Lze toho vytvořit mnoho, ale když jej vytváříme myslíme opět na bezpečnost zvířat – provazy aby nevytvořily oka, kde by se mohla zaseknout končetina, adekvátní velikost průlezů, aby se zvíře nezaseklo v „tunelu“, u houpaček a hamak dostatečnou pevnost a také připevnění ve výběhu.

 

Hračky

Vhodnost hraček je opět pro každý druh jiná. Vždy je však třeba dbát na to, aby si zvířata neublížila a nebo nám. Jako hračky se můžou použít např. Míče – asi definovat jaké míče (pro kočkovité šelmy), dřevěný špalík ( pro hrocha), jinak zpracovanou hamaku, kde do škvírek můžeme nastrkat různé pamlsky.

 

Za enrichment se může považovat i vytvoření přirozeného způsobu života. Skupinová zvířata chováme ve skupině, kde mohou uplatnit správné sociální chování a tím je např. odchov mláďat (s mláďaty si hrají, vychovávají je, řeší různé interakce atd.)

Nesmíme však zapomínat, že pro mnohá zvířata je obohacením života také možnost pozorovat jiné druhy zvířat, ale i člověka – například návštěvníka v zoo.

 

Kam dál ...