Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přihlášení
Login:
Heslo:
Zapomenuté heslo
Nová registrace
Zapomenuté heslo
Email:
<< Zpět na příhlášení
Přihlásit

Ženetka není kočka

Že ženetky nejsou kočky se můžete přesvědčit v následujících řádcích. Na první pohled jsou jim ale velice podobné. Patří však mezi cibetkovité šelmy.


Ženetka není kočka
27.9.2023 497x Poslání ZOO

Že ženetky nejsou kočky se můžete přesvědčit v následujících řádcích. Na první pohled jsou jim ale velice podobné. Patří však mezi cibetkovité šelmy. Než se dostaneme na samotné ženetky - rod Genetta, tak si trochu přiblížíme tu jejich rodinu. Ženetky patří do čeledi cibetkovití (Viverridae).

Tato čeleď je druhově bohatá, primitivní a vývojově stará - zástupci těchto šelem jsou známi již z raných třetihor. Cibetkovité šelmy jsou podobné kunám nebo právě kočkám, jejich velikost se pohybuje zhruba od velikosti krysy až po velikost lišky. Tělo mívají delší a štíhlé, kratší končetiny a delší ocas. Pachové žlázy mají v anální oblasti.

Do čeledi cibetkovití patří např. Binturong, Cibetka africká, Ovíječ skvrnitý, Puchol skvrnitý, Ženetka..

 

ŽENETKY (GENNETA)

 

Popis

Mezi charakteristické znaky patří špičatý čenich, zatažitelné drápy a protáhlé tělo.

Jsou to šelmičky s nápadnými černými skvrnami na těle, které na hřbetu můžou přecházet do pruhů. Na ocase mají hnědočerné a bílé prstence. Výjimkou je pak ženetka vodní (G.piscivora), která má mezi prsty plovací blány. Její zbarvení nemá žádné skvrny, jen masku na hlavě, která je podobná masce mývala. Na tlapkách a na konci ocasu je srst kaštanově hnědá.

Rod Genetta má 14 druhů. Váha těchto šelmiček se pohybuje okolo 2kg. Délka těla se uvádí až 60cm a ocas kolem 50cm – samozřejmě záleží na druhu a věku zvířete.

 

Výskyt

Rod Genneta se vyskytuje od Španělska přes Jižní Francii, Izrael, Sýrii, jižní část Arabského poloostrova až po S Afriku a Afriku jižně od Sahary. Obývají různé druhy biotopů dle druhu. V zásadě lze ale říci, že se vyskytují tam, kde je větší množství úkrytů (vysoká tráva, hustý podrost, skalnaté útvary).

Méně skvrnité a světlé ženetky obývají savany a tmavší, výrazně skvrnité obývají pralesy.

 

Potrava

Potravou ženetek se stávají drobní savci a ptáci, hmyz, červi, vejce, malí plazi, netopýři, ale také plody – semena rostlin pak vylučují trusem, čímž přispívají k šíření rostlin – zoochorie.

Výživové požadavky jsou podobné potřebám koček - vysoký obsah živočišných bílkovin a

vysoké množství aminokyseliny taurinu a nižší množství sacharidů.

 

Rozmnožování

Březost se pohybuje zhruba okolo 70 – 77 dní. Samice rodí 2-3 mláďata. Od 8. - 12. dne otevírají mláďata oči a již třítýdenní mláďata opouští úkryt a zkoumají okolí. Mláďata jsou kojena do dvou měsíců věku. Okolo 50. dne již zkouší svou první pevnou stravu. Mláďata se v přírodě rodí v období krátce před deštěm a to z důvodu, že v tomto období se shromažďuje velké množství hmyzu. A právě díky hojnosti hmyzu mají mláďata příležitost zdokonalit se v lovu a zároveň se nasytit. Pohlavně dospívají ve dvou letech.

Povaha

Povahu by jsme mohli shrnout do pár typických rysů. Jsou to:

  • plachost

  • samotářství - obě pohlaví se scházejí jen v době páření

  • soumračná až noční aktivita

Díky těmto vlastnostem a díky jemnému vzhledu působí ženetka roztomilým dojmem, avšak pořád je to šelma.

 

Chov v zajetí

O povaze jsme si již řekli ty nejzásadnější body a tak nás nepřekvapí, že to zrovna nejsou zvířátka, která by jsme mohli chovat jako domácího mazlíčka. I když je ta představa pro mnoho lidí velice lákavá.

Ženetky však nestojí o lidskou společnost, ani jí vyloženě nepotřebují. Jinak ženetky potřebují prostorný bezpečný výběh a ubikaci, která bude vybavena stromy na lezení (nebo jiné adekvátní „lezecké“ konstrukce) s vícero úkryty. Ženetky nelze chovat s jinými živočišnými druhy. Své teritorium si ženetky označují výměškem análních žláz a také trusem na stálých místech. Je to přirozený jev, který je pro ně velice důležitý. Pokud budou místa, která značkují, příliš intenzivně čištěna může to vést k velkému stresu zvířete nebo až k jeho úhynu. Úklid exkrementů a zbytků potravy je samozřejmostí, avšak z pachových důvodů nelze používat aromatických přípravků. Pokud spolu chováme dvě ženetky, musíme jim potravu rozdělovat, jelikož jsou potravinově agresivní. Také pamatujme na to, že jsou více aktivní večer či v noci a tak tedy musíme přizpůsobit náš režim jejich režimu.

Kde můžete ženetky vidět ?

Ženetka savanová – ZOO Dvorec, ZOO Plzeň

Ženetka tečkovaná – safari park ZOO Dvůr Králové

Ženetka levhartí – Zoo Dvorec

ženetka skvrnitá – Zoo Dvorec

 

Kam dál ...


    Celkem 6 článků z rubriky: Poslání ZOO
    předchozí článek
    Enrichment
    další článek
    Želví vejce